GreekEnglish (United Kingdom)

fb 1   yt 1    vi 1    tw 1

ΧΟΡΟΙ

SALSA

Η Salsa είναι ένας από τους δημοφιλέστερους χορούς της Λατινικής Αμερικής. Συνδυάζει στοιχεία από την Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρικανική ήπειρο. Σαν χορός έχει πολλές επιρροές από το Son, το Guaguanco, την Guaracha κλπ και χορεύεται σε ζευγάρια - αν και υπάρχει και δυνατότητα σόλο - ενώ υπάρχουν και συνδυασμοί ζευγαριών όπως η Rueda De Casino που χορεύεται κυκλικά και τα ζευγάρια ανταλλάσουν τις παρτενέρ τους. Σαφής καταγωγή της Salsa δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει. Ξεκίνησε από την Λατινική Αμερική σε διάφορες χώρες η οποία κάθε μια είχε υιοθετήσει το δικό της style και εξελίχθηκε κυρίως στη Νέα Υόρκη μετά τη μετανάστευση πολλών μουσικών στην πόλη. Ωστόσο οι βαθιές της ρίζες τοποθετούνται στην Αφρικανική Ήπειρο. Πλέον, η Salsa έχει εξελιχθεί αρκετά και μπορούμε να βρούμε πολλά είδη όσον αφορά το μουσικό κομμάτι όπως και το χορευτικό κομμάτι. Τα κύρια χορευτικά στυλ που μπορεί κάποιος να συναντήσει είναι το Cuban Style, το L.A. Style, το N.Y. Style, το Colombian Style και το PuertoRican Style τα οποία έχουν μεταξύ τους μεγάλες ή μικρές διαφορές όσον αφορά τον ρυθμό, το style, τα βήματα, τις κατευθύνσεις και φυσικά την μουσική στην οποία χορεύονται. Στην Ελλάδα καθώς και την υπόλοιπη Ευρώπη τα δημοφιλέστερα είδη που βρίσκονται υπο συνεχή ανάπτυξη και διδάσκονται στις σχολές χορού και τα διεθνή Salsa Festivals είναι κυρίως το L.A. Style και το N.Y. Style. Η Salsa σαν χορός χαρακτηρίζεται από μια πιο freestyle γραμμή σε σχέση με τους χορούς Latin - Ballroom που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στις σχολές χορού. Όσον αφορά το μουσικό κομμάτι, υπάρχουν και εδώ διάφορα είδη ( NY Salsa, Puertorican, Cuban, Salsa Romantica κλπ.) και αρκετές μπάντες και καλλιτέχνες που τα εκπροσωπούν και τα διαδίδουν στον κόσμο.

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της Salsa είναι οι: Tito Puente, Ray Barretto, Hector Lavoe, Willie Colon, Celia Cruz, El Gran Combo, New Swing Sextet, Marc Anthony, Victor Manuelle κλπ.

Κατά την διάρκεια των μαθημάτων διδάσκονται: Φιγούρες σε ζευγάρι (Combinations/Turn Patterns), Ρυθμός, Bodymovement, Spinning Techniques, Leading & Following Techniques, Mens/Ladies Styling, Footwork & Shines κ.ά.

 

BACHATA

H Bachata έχει ρίζες στην Δομινικανή Δημοκρατία. Ωστόσο, αν και επίσημα χρονολογείται στην πρόωρη δεκαετία του '60, τα τραγούδια Bachata παίχτηκαν στα πορνεία της Δομινικανής Δημοκρατίας στις αρχές της δεκαετίας του '50 γι'αυτό το λόγο αρχικά θεωρείτο αμαρτωλός χορός και η αντίστοιχη μουσική δεν παιζόταν από ραδιοφωνικούς σταθμούς της εποχής. Τα θέματα των τραγουδιών της είναι κυρίως ρομαντικά και ιδιαίτερα επικρατούσες είναι οι ιστορίες αγάπης και της θλίψης. Στην πραγματικότητα, ο αρχικός όρος που χρησιμοποιήθηκε για να ονομάσει το ύφος ήταν «amargue»πικρία,» ή «πικρή μουσική»), έως ότου ο μάλλον διφορούμενος όρος bachata έγινε δημοφιλής. Το πιο αναγνωρίσιμο όργανο της ενορχήστρωσης της bachata είναι η κιθάρα. Θρύλοι λένε ότι ο χορός δημιουργήθηκε λόγω ενός ήρωα της επανάστασης (El Presidente) που είχε τραυματιστεί στο πόδι και λόγω των τραυματισμών του χόρευε κουτσαίνοντας ενώ από ευγένεια το πλήθος τον μιμούταν. Το βασικό βήμα της bachata ολοκληρώνεται μέσα σε 4 χτύπους της μουσικής, χαρακτηρίζεται από έντονη κυκλική κυκλική κίνηση των γοφών (Cuban Motion) και ιδιαίτερο τονισμό στον 4ο χτύπο της μουσικής. Ωστόσο, όσον αφορά την απόδοση, υπάρχουν αρκετά διαφορετικά στυλ με κυριότερα την Bachata Dominicana και την Bachata Madrileña. Μουσικά έχει πλέον εξελιχθεί με χρήση πιο μοντέρνων οργάνων και έχει μπει ακόμη και σε μουσικά charts εκτός της λατινοαμερικάνικης σκηνής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραγούδι "Obsession" των Aventura.

Σημαντικοί νεότεροι ή παλαιότεροι καλλιτέχνες της bachata είναι οι: Juan Luis Guerra, Frank Reyes, Andy Andy, Monchy y Alexandra, Aventura, Optimo, Xtreme, Bachata Heightz, Prince Royce, Yoskar Sarante, Zacharias Ferreira, Alex Bello κλπ.

Κατά την διάρκεια των μαθημάτων διδάσκονται: Φιγούρες σε ζευγάρι (Combinations), Ρυθμός, Bodymovement, Mens/Ladies Styling,  κ.ά.


MERENGUE

Η Merengue είναι ένα στυλ λατινοαμερικάνικης μουσικής και χορού με ρυθμό 2/4 που προέρχεται από την Δομινικανή Δημοκρατία. Το βασικό βήμα περιλαμβάνει δύο απλά βηματάκια και τα γόνατα των χορευτών είναι ελαφρώς λυγισμένα. Χορεύεται σε ζευγάρι σε κλειστή θέση και επίσης χρησιμοποιούνται πολύπλοκες φιγούρες με τα χέρια από ανοιχτή θέση ενώ το ζευγάρι μετακινείται κυκλικά. Σκοπός είναι κρατώντας τον ρυθμό στα πόδια και μπλέκοντας τα χέρια να μην χαθεί όσο γίνεται η επαφή των δακτύλων. Σαν χορός είναι αρκετά απλός και εύκολος ακόμη και για κάποιον που ίσως δεν ξέρει να χορεύει.  H μουσική merengue έγινε η επίσημη μουσική της Δομινικανής Δημοκρατίας κατά την διακυβέρνηση του Rafael Trujillo.

Γνωστοί καλλιτέχνες της merengue είναι οι: Elvis Crespo, Juan Luis Guerra, Grupomania, Oro Solido, Omega, Grupo Fantasia κλπ.

Κατά την διάρκεια των μαθημάτων διδάσκονται: Φιγούρες σε ζευγάρι (Combinations), Bodymovement κ.ά.CHA CHA CHA

To cha cha cha είναι ένας χορός κουβανέζικης προέλευσης που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '50 με βάση το danzón. Χορεύεται σε μουσική του ιδίου ονόματος που εισήγαγε ο συνθέτης Enrique Jorrín το 1953 και το άκουσμά της είναι αρκετά tropical και ξεκούραστο στο αυτί. To όνομά του το πήρε από τον ήχο του guiro (ξύστρα), του χαρακτηριστικού οργάνου που χρησιμοποιείται στην ενορχήστρωσή του. Λέγεται πως αρχικά το όνομα προήλθε από τον ήχο των ποδιών των σκλάβων της εποχής όταν έσερναν τα πόδια τους στα χωράφια με τα ζαχαροκάλαμα, τα οποία δεν μπορούσαν να σηκώσουν από το έδαφος λόγω του βάρους που κουβαλούσαν. Το βασικό βήμα του cha-cha-cha μοιάζει με το βασικό μπρός-πίσω βήμα της Salsa με μια παρελμβολή τριών επιπλέον βημάτων ανάμεσα από κάθε break. Είναι χορός πιο αργός από τα μεσαίου tempo τραγούδια Salsa και η ύπαρξη περισσότερων βημάτων ενδείκνυται για την χρήση περισσότερου styling από καβαλιέρους και ντάμες.

Οι περισσότερες μπάντες που παίζουν Salsa έχουν μέσα στο ρεπερτόριό τους αρκετά τραγούδια cha cha cha.

Κατά την διάρκεια των μαθημάτων διδάσκονται: Φιγούρες σε ζευγάρι (Combinations/Turn Patterns), Ρυθμός, Bodymovement, Spinning Techniques, Leading & Following Techniques, Mens/Ladies Styling, Footwork & Shines κ.ά.


REGGAETON

To Reggaeton είναι μια μορφή λατιν μοντέρνας εμπορικής μουσικής που διαδόθηκε με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο από το 2004 και μετά ενώ κύρια χώρα ανάπτυξής του θεωρείται το Puerto Rico μιας και από εκεί κατάγονται οι περισσότεροι καλλιτέχνες του είδους. Ο χαρακτηριστικός ρυθμός του reggaeton αναφέρεται ως "Dem Bow". Σαν μουσική συνδυάζει πολλά στοιχεία λάτιν, hip hop, reggae κλπ., οι στίχοι είναι συνήθως ισπανικοί και ο ήχος του είναι αρκετά ξεσηκωτικός. Ο τρόπος με τον οποίο χορέυεται το reggaeton είναι αρκετά προκλητικός με έντονα σεξουαλικά στοιχεία μεταξύ των δύο παρτενέρ (perreo) ενώ ενσωματώνει πολλά στοιχεία hip hop, popping, locking κλπ.

Γνωστοί καλλιτέχνες του είδους: Daddy Yankee, Don Omar, Nicky Jam, Wisin y Yandel, Ivy Queen, Calle 13, Tego Calderon κλπ.

Κατά την διάρκεια των μαθημάτων διδάσκονται: Basic Moves, Bodymovement.


KIZOMBA

Η Kizomba αναπτύχθηκε στην Ανγκόλα τέλη του 1989 με αρχές της δεκαετίας του '90 και χορεύεται πολύ στην Πορτογαλία και τις αφρικανικές πορτογαλικές αποικίες. Παλαιότερα η kizomba θεωρούταν ένας ενιαίος χορός αλλά πλέον έχει διαχωριστεί σε 3 είδη που κάθε ένα χαρακτηρίζεται από διαφορετική ταχύτητα και διαφορετικό style. Αυτά είναι η tarraxhina (αργός, αισθησιακός χορός με πιο σύγχρονη μουσική), η kizomba (μεσαίας ταχύτητας ρυθμός με περισσότερες φιγούρες) και η semba (γρήγορος ρυθμός με πολλά footwork, ακροβατικά και με πιο παραδοσιακό ήχο) . Όλα αυτά που ονομάζουμε εν συντομία με μια λέξη kizomba είναι ένα είδος χορού πολύ γνωστός για τον αισθησιασμό του και χορεύεται σε ζευγάρια χρησιμοποιώντας κλειστή θέση και αρκετό bodymovement. H μουσική που χρησιμοποιείται είναι Kizomba, Zouk, Zouk Love. Επίσης, πολλές είναι και οι επιρροές από το Αργεντίνικο Τάνγκο γι'αυτό και πολλοί ονομάζουν την kizomba ώς το "Ανγκολέζικο Τάνγκο". Οι επιρροές αυτές λέγεται ότι ήταν στοιχεία που ενσωμάτωσε η τότε αριστοκρατική κοινωνία στην kizomba για να δώσει ένα μεγαλύτερο prestige στον παραδοσιακό αυτό χορό.

Γνωστοί καλλιτέχνες του είδους: Nelson Freitas, Kaysha, Elizio, Nichols, Don Kikas, Puto Portugues κλπ.

Κατά την διάρκεια των μαθημάτων διδάσκονται: Φιγούρες σε ζευγάρι (Combinations), Ρυθμός, Bodymovement, Leading & Following Techniques, Mens/Ladies Styling κ.ά.